TOP termékek

A több mint 50 éve alapított Sipom az egyik első Olasz társaság volt, amely professzionális tisztítószerek gyártására és forgalmazására szakosodott, és az évek során különösen az autóiparra és az ipari speciális termékek ágazatára szakosodott.

Autóápolás Blog

Előzze meg az őszi lehulló levelek okozta károkat autóján

SIPOM Admin
2021.12.21 08:40
Előzze meg az őszi lehulló levelek okozta károkat autóján

Semmi sem emlékeztet jobban az őszre, mint a gyönyörű piros, narancssárga és sárga levelek megjelenése

Ez persze azt is jelenti, hogy minden hétvégén néhány órát az udvar gereblyézésére kell szánnom, de mindez … rendben van? Valójában van még egy fontos dolog, amire figyelni kell az őszi szezonban. A legtöbben nincsenek tisztában vele, de a levelek valóban károkat okozhatnak az autóban.

 

A legtöbb lehulló levél egyszerűen a motorháztetőn vagy a tetőn landol, majd elfújja a szél. Ha azonban a levelek (vagy az autója) nedvesek az esőtől, megtapadnak. Ha túl sokáig hagyják ott, bomlásnak indulhatnak, és  vegyszereket bocsáthatnak ki a járművére. Ezek az anyagok lehetnek nedv, virágpor és sav, és két negatív hatásuk van. Először is, ezek az anyagok (különösen a nedv) idővel még ragadósabbá teszik a leveleket, így nehezebb lesz eltávolítani őket. A levelek eltűnése után, ha nem távolítják el vagy mossák le azonnal, ezek a maradványok nyomokat hagyhatnak a festéken, vagy rátapadhatnak a szélvédőre, és akadályozhatják az ablaktörlő lapátokat. A második negatív hatás az, hogy a vegyszerek beszivároghatnak a festékbe, foltokat, nyomokat és elszíneződést okozva. Ezért búcsút mondhat   a friss fényezésnek, ha hagyja, hogy napokig felhalmozódjanak a levelek a járművén.

 

Szélsőséges esetekben a levelek rothadni kezdhetnek a futóműben, ami rozsdához és kellemetlen szagokhoz vezet. Különösen ügyelnie kell arra, hogy a levelek ne tömítsék el sem a klíma rendszert, sem a légszűrőt. Egy heti gyors karbantartási ellenőrzéssel rengeteg javítási költséget takaríthat meg.

 

A legkézenfekvőbb megelőzési módszer az lenne, ha lehetőség szerint a garázsban vagy az előtető alatt parkol. Autótakarót is vásárolhat, ha nem tud az időjárástól vagy fáktól távol parkolni. Természetesen a levelek továbbra is rákerülhetnek az autóra, ezért javasoljuk, hogy óvatosan távolítsa el a leveleket kézzel, hogy elkerülje a festék megkarcolását. Érdemes a helyi autómosóba is kétszer-háromszor többet ellátogatnia, mint általában egy szezonban.

 

Ha úgy kezeli a leveleket, mint a havat (indulás előtt eltávolítja az autóról, és óvatosan vezessen, nehogy beborítsa az utat), nem lehet problémája idén ősszel. A rendszeres lombeltávolítás, az autómosás és a karbantartási ellenőrzések garantálják, hogy autója biztonságos és tiszta lesz egész szezonban.