TOP termékek

A több mint 50 éve alapított Sipom az egyik első Olasz társaság volt, amely professzionális tisztítószerek gyártására és forgalmazására szakosodott, és az évek során különösen az autóiparra és az ipari speciális termékek ágazatára szakosodott.

Autóápolás Blog

Melyik színű autó szennyeződik leggyorsabban, fekete vagy fehér?

2021.12.25 09:51
Melyik színű autó szennyeződik leggyorsabban, fekete vagy fehér?

Fehér kontra fekete, melyik szín szennyeződik gyorsabban ? 

Az autótulajdonosok szeretnek tiszta és fényes auval utazni, még akkor is, ha van olyan osztály, amelyik úgy tűnik, nem törődik járművük külső megjelenésével, amíg egy gyerek oda nem firkantja a „mosd meg, kérlek!” a szélvédőn. A hangsúly továbbra is a 99,9 százalékon marad. Némelyikük minden hétvégén takarítja és waxoljaaz autóját. Van egy másik osztály, amely ezt csak havonta egyszer csinálja. A tipikus autótulajdonosok az utóbbi kategóriába tartoznak.


Ez az oka annak, hogy a szín fontos kérdéssé válik autóvásárláskor. Egy adott szín esztétikája és vonzereje olyan érzelmeket válthat ki, amelyek miatt megvásárolhatja azt. Sajnos az érzelmek elillannak, és az autó piszkosodni kezd. Sokunkhoz hasonlóan Ön is szeretné a tiszta, fényes autó izgalmát, hogy elhozza azt az érzelmi rohamot, amelyet a bemutatóteremben érzett. Ekkor derül ki, hogy kemény munkára lesz szükség az autó tisztán tartása érdekében.

 

Fehér kontra fekete

A fenti helyzet hosszú vitákhoz vezetett, hogy a fehér vagy a fekete a legjobb autószínválasztás. Az autószínek kiválasztásának trendje a fehér, ezüst és fekete volt ebben a sorrendben. A tendenciák azonban félrevezetőek lehetnek.

Tehát melyik színt szeretnéd a következő autódba, fehéret vagy feketét?


Manapság a fehér a legelterjedtebb autószín, és a legtöbben azt hiszik, hogy gyorsan látszik rajta a kosz, mert fehér. Semmi sem állhat távolabb az igazságtól. A fekete autókat a legnehezebb tisztán tartani. A tisztán tartás minden sötét színű járműnél probléma. A járművön lévő apró szennyeződések megjelennek. Az eső ugyanolyan csúnya nyomokat hagy az autón, mint a zavaros vízben való utazás.
Úgy tűnik, hogy a fekete autók mindenféle szennyeződést magukhoz vonzanak, a madárürüléktől a porig és pollenig. Ezen kívül ott van a túlmelegedés kérdése is. Albert Einstein azt fogja mondani, hogy a fekete testek gyorsabban szívják fel a hőt, mint a fehérek. Egyszerűen fogalmazva, a fekete gyorsabban fog csúnyán kinézni, mint a fehér, ha ugyanolyan magas hőmérsékletnek van kitéve.
Annak ellenére, hogy a fehér autók nem piszkosodnak olyan gyorsan, mint a feketék, nem a legjobbak. Hajlamos gyorsan beszennyeződni, ha vörös agyagos vagy vulkanikus talajú területeken él. Ugyanez igaz, ha földutakon vezet át.

Következtetés


A fehér egyértelműen nyer a kettő között, de nem a legjobb. Vannak más színek is, amelyeket könnyebb tisztán tartani, mint ezt a kettőt. Ezek közé tartozik a világosbarna, barna, pezsgő és szürke. A szürke és ezüst színek még koszos állapotban is jól mutatnak. A könnyen tisztán tartható színek hosszú távon karbantartási költségeket takarítanak meg